piątek, 28 lutego 2014

Babeczki z gruszką i ajerkoniakiem

Słodkie gruszkowe babeczki z kremem z ajerkoniaku.
 

English version below

Babeczki gruszkowe 

Składniki:

100 g miękkiego masła
¾ szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka orzechówki
½ szklanki kwaśnej śmietany
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki tartego imbiru
1 szczypta soli
3 małe gruszki

 1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbij jajka, cały czas mieszając.

 2. Gruszki zetrzyj na grubych oczkach lub drobno pokrój. Oprósz mąką.

 3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż masa będzie jednolita i gładka.

 4. Przygotuj foremki lub papilotki do babeczek. Ja użyłam dość małych, więc z podanej ilości ciasta wyszły mi 24 babeczki.

 5. Napełniaj foremki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez 15-20 minut (w zależności od wielkości).

 6. Babeczki pozostaw do ostudzenia.

Te babeczki to coś dla miłośników słodkich wypieków. Są bardzo delikatne, słodkie, ale smak gruszki i aromat przypraw są zdecydowanie wyczuwalne i sprawiają, że nie można im się oprzeć. Wykończyłam je wyraźnym w smaku kremem ajerkoniakowym i podałam dobrze schłodzone.


Krem ajerkoniakowy

Składniki:

½ szklanki cukru
2 łyżki likieru jajecznego
1 szczypta soli
200 g miękkiego masła
200 g kremowego serka

 1. Utrzyj cukier i masło na jasną, puszystą masę. Dodaj szczyptę soli.

 2. Ustaw mikser na niskie obroty i partiami dodawaj serek.


 3. Dodaj likier, wymieszaj i wstaw do lodówki na około godzinę, aby krem dobrze się schłodził. Przez dodatek ajerkoniaku krem ma dość luźną konsystencję, w smaku jest jednak wyśmienity. Po udekorowaniu wstaw babeczki do lodówki i podawaj schłodzone.





Pear and eggnog cupcakes

Sweet pear cupcakes with eggnog frosting



Pear cupcakes

Ingredients:

100 g butter, softened
¾ cup of brown sugar
2 eggs
2 cups of plain flour
1 tablespoon of hazelnut vodka
½ cup of sour cream
½ teaspoon of baking soda
½ teaspoon of baking powder
½ teaspoon of nutmeg
1 teaspoon of vanilla extract
½ teaspoon of fresh ginger
1 pinch of salt
3 small pears

 1. Preheat the oven to 180° C.

 2. Cream butter and sugar together until fluffy. Add eggs and mix.

 3. Grate or cut the pears finely. Dust with flour.

 4. Add the remaining ingredients and mix till the batter is smooth and light.

 5. Prepare cupcake molds. I had quite the small ones, so the batter sufficed for 24 cupcakes of that size.

 6. Fill the molds 2/3 full and put into the oven. Bake for 15-20 minutes (depending on the size of your cupcakes).

 7. Take the cupcakes out of the oven and let them cool.

These cupcakes are perfect for those who love sweet pastries. Delicate and sweet, yet they have a distinctive flavor of pear and spices that make them impossible to resist. I’ve topped them with eggnog frosting and served well chilled.


Eggnog frosting

Ingredients:

½ cup of sugar
2 tablespoons of eggnog
1 pinch of salt
200 g butter, softened
200 g cream cheese

 1. Cream butter and sugar together. Add a pinch of salt.

 2. Set the electric mixer to low speed and gradually add cheese.

 3. Add eggnog, mix thoroughly and put into the fridge for about an hour, so the frosting is properly chilled. After decorating, keep the cupcakes in the fridge.


2 komentarze:

  1. Hej. Czy moge wstawić twoje zdjęcie babeczek i link do twojej strony u siebie na blogu, jako godny polecenia. Twój przepis bardzo mnie zainteresował, ale obecnie nie mam czasu go wypróbować.
    Będę bardzo wdzięczna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń