niedziela, 1 lutego 2015

Tłusty Czwartek: pieczone donuty

Puszyste pieczone donuty z kolorowym cytrynowym lukrem.


English version below

Donuty, lub też doughnuts, popularne w całym anglojęzycznym świecie. Mięciutkie, słodkie drożdżowe ciasto, polane grubą warstwą kolorowego lukru… któż mógłby się oprzeć?  Dla tych, którzy unikają zbędnych kalorii, a chcą nacieszyć się tłustym czwartkiem – przedstawiam lżejszą, pieczoną wersję. Smacznego!



Składniki:

25 g świeżych drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka rumu

Dodatkowo:

Cukier puder
Barwniki spożywcze
Cytryna
Kolorowa posypka

 1. Z cukru, mleka i drożdży utwórz rozczyn. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut, aż na powierzchni powstanie lekka pianka.

 2. Pozostałe składniki umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i łatwo będzie odchodzić od ręki.

 3. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj wierzch odrobiną oleju aby nie przywarło do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

 4. Po wyrośnięciu wyrób ciasto przez krótką chwilę, następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawaj pączki, a małym kieliszkiem lub foremką środek. Gotowe donuty przekładaj na blachę. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 12 donutów. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

 5. Nagrzej piekarnik do 180° C.

 6. Pączki posmaruj odrobiną mleka rozmieszanego z wodą. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut. (wierzch powinien być delikatnie rumiany)


 7. Z cukru pudru, barwników i soku z cytryny zrób dość gęsty lukier. Ostudzone pączki polukruj, posyp posypką i uważaj, żeby nie zjeść wszystkich na raz :) 




Baked donuts

Fluffy baked donuts with colorful lemon glaze.



Donuts, who doesn’t love them?  Soft, sweet, yeast dough with a yummy thick glaze… If only one could eat as much as they want, oh what a wonderful world it would be!  However, for those of you who watch their calorie intake (and do not intend to look like walking donuts themselves), but still want to enjoy a sweet treat – I’ve made a lighter, baked alternative. Enjoy!

Ingredients:

25 g fresh yeast
2/3 cups of warm milk
2 ½ cups of plain flour
1 tablespoon of butter
1/3 cups of sugar
1 egg
1 teaspoon of rum

Additionally:

Powder sugar
Food dyes
Lemon

 1.  Mix milk, sugar and yeast together. Let it rest for 15 minutes, until the surface gets bubbly.

 2. In a large bowl, place all remaining ingredients. Add yeast mixture and knead until the dough is shiny and smooth.

 3. Form the dough in a ball, lightly cover with olive oil so it doesn’t stick to the bowl, cover with a tablecloth and let it rise for 1,5 hours. (the dough will double in bulk)

 4. After the dough has risen, knead it for a minute and then roll out to about 1,5 cm. With a regular glass, cut the donuts. Then take a small vodka glass or a tiny round cookie cutter and cut out the middle, leaving the characteristic hole. Place the donuts on a paper-lined baking tray, cover with a tablecloth and let them rise for another 45 minutes.

 5. Preheat the oven to 180° C.

 6. Brush your donuts with milk and water mixture. Bake for about 10 minutes, the tops should be just slightly golden.

 7. Make your glaze using powdered sugar, chosen dyes and lemon juice. Glaze the cooled donuts and enjoy your sweet treat! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz