Puszyste pieczone donuty z kolorowym cytrynowym lukrem.
English version below
Donuty, lub też doughnuts, popularne w całym anglojęzycznym
świecie. Mięciutkie, słodkie drożdżowe ciasto, polane grubą warstwą kolorowego
lukru… któż mógłby się oprzeć? Dla tych,
którzy unikają zbędnych kalorii, a chcą nacieszyć się tłustym czwartkiem –
przedstawiam lżejszą, pieczoną wersję. Smacznego!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka rumu
Dodatkowo:
Cukier puder
Barwniki spożywcze
Cytryna
Kolorowa posypka
1. Z cukru, mleka i drożdży utwórz rozczyn. Odstaw do
wyrośnięcia na 15 minut, aż na powierzchni powstanie lekka pianka.
2. Pozostałe składniki umieść w dużej misce. Dodaj
rozczyn i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i łatwo będzie odchodzić
od ręki.
3. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj wierzch odrobiną
oleju aby nie przywarło do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
na 1,5 godziny.
4. Po wyrośnięciu wyrób ciasto przez krótką chwilę,
następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawaj pączki, a małym
kieliszkiem lub foremką środek. Gotowe donuty przekładaj na blachę. Z podanej
porcji ciasta powinno wyjść około 12 donutów. Przykryj ściereczką i ponownie
pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
5. Nagrzej piekarnik do 180° C.
6. Pączki posmaruj odrobiną mleka rozmieszanego z
wodą. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut. (wierzch powinien być
delikatnie rumiany)
7. Z cukru pudru, barwników i soku z cytryny zrób
dość gęsty lukier. Ostudzone pączki polukruj, posyp posypką i uważaj, żeby nie
zjeść wszystkich na raz :)
Baked donuts
Fluffy baked donuts with colorful lemon glaze.
Donuts, who
doesn’t love them? Soft, sweet, yeast
dough with a yummy thick glaze… If only one could eat as much as they want, oh
what a wonderful world it would be! However,
for those of you who watch their calorie intake (and do not intend to look like
walking donuts themselves), but still want to enjoy a sweet treat – I’ve made a
lighter, baked alternative. Enjoy!
Ingredients:
25 g fresh
yeast
2/3 cups of
warm milk
2 ½ cups of
plain flour
1
tablespoon of butter
1/3 cups of
sugar
1 egg
1 teaspoon
of rum
Additionally:
Powder sugar
Food dyes
Lemon
1. Mix milk, sugar and yeast together. Let it rest for 15 minutes, until the
surface gets bubbly.
2. In a large bowl, place all remaining ingredients. Add
yeast mixture and knead until the dough is shiny and smooth.
3. Form the dough in a ball, lightly cover with olive oil
so it doesn’t stick to the bowl, cover with a tablecloth and let it rise for
1,5 hours. (the dough will double in bulk)
4. After the dough has risen, knead it for a minute and
then roll out to about 1,5 cm. With a regular glass, cut the donuts. Then take
a small vodka glass or a tiny round cookie cutter and cut out the middle,
leaving the characteristic hole. Place the donuts on a paper-lined baking tray,
cover with a tablecloth and let them rise for another 45 minutes.
5. Preheat the
oven to 180° C.
6. Brush your
donuts with milk and water mixture. Bake for about 10 minutes, the tops should
be just slightly golden.
7. Make your
glaze using powdered sugar, chosen dyes and lemon juice. Glaze the cooled donuts
and enjoy your sweet treat!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz