poniedziałek, 9 lutego 2015

Mini burgery

Mini burgery z grillowaną czerwoną papryką, pikantną wieprzowiną i kremowym camembertem.


English version below

Małe, urocze, smaczne, proste. Idealne na przyjęcie dla dzieciaków, spotkanie w gronie znajomych, czy po prostu małą obiadową odmianę. Do serwowania z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Ja zamiast wołowiny pokusiłam się  o pikantną wieprzowinę, ale w jej miejscu równie dobrze sprawdzą się tradycyjne wołowe kotleciki. Smacznego!


Bułeczki

Składniki:

500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
100 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


 1. Z drożdży, cukru i ciepłej wody utwórz rozczyn. Odczekaj 15 minut, do momentu gdy na powierzchni pojawi się lekka pianka.

 2. Wymieszaj rozczyn z pozostałymi składnikami, wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i błyszczące.

 3. Blachę do pieczenia podsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 20 równych porcji. Uformuj bułeczki, ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.

 4. Jeśli chcesz by bułeczki miały bardziej „burgerowy” charakter, przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym z wodą żółtkiem i posyp ziarenkami sezamu.

 5. Nagrzej piekarnik do 200° C. Piecz bułeczki aż wierzch będzie delikatniezrumieniony. (około 10-15 minut powinno wystarczyć)

 6. Bułeczki pozostaw do ostygnięcia, po czym przekrój na pół i wypełniaj według uznania.


Burger

Składniki:

½ kg schabu lub łopatki wieprzowej
2 duże czerwone papryki
Camembert lub ser podpuszczkowy
Musztarda lub majonez
Roszponka
Do mięsa: 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka  sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 pikantna papryczka, 1 szalotka, 2 szklanki wody, sól, pieprz.

 1. Mięso pokrój na drobne kawałki. Podsmaż krótko na mocno rozgrzanej patelni razem z cebulką i papryczką. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj pod przykryciem tak długo, aż mięso zacznie się rozpadać na drobne włókna (u mnie zajęło to około 45 minut). W połowie gotowania zdejmij pokrywkę, aby sos zgęstniał i oblepił mięso.

 2. Papryki pokrój na 20 niewielkich kawałków. Ułóż na skropionej oliwą blaszce, posyp odrobiną soli i cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz około 8 minut.

 3. Z gotowych składników złóż burgery, uprzednio smarując każdą połówkę bułeczki majonezem lub musztardą. W środek każdego wetknij wykałaczkę i voila!


 4. Burgery z takimi dodatkami smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno ;)



  Mini burgers

Pulled pork mini burgers, with baked red pepper and creamy camembert.



Tiny, adorable, simple and delicious. Perfect for a kid’s party or an evening with friends and beer. Serve them with your favourite condiments – I opted for pulled pork instead of the traditional beef burgers, but any meat you like will do fine. Enjoy!

Mini burger buns

Ingredients:

500 g plain flour
300 ml warm water
25 g fresh yeast
100 g melted butter
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of sugar


 1. Mix together yeast, water and sugar. Set the mixture aside for 15 minutes, till the surface gets bubbly.

 2. Mix the yeast mixture with all remaining ingredients. Knead until the dough is shiny and smooth.

 3. Sprinkle a baking tray with some flour or line it with baking paper. Divide the dough to 20 even portions. Shape the buns, lay them on the tray, cover with a tablecloth and let them rise for 25-30 minutes.

 4. If you want to, you can make the buns look more like the proper burger buns by brushing them with yolk and sprinkling their tops with sesame seeds.

 5. Preheat the oven to 200° C. Bake your buns until the tops are subtly browned. (about 10-15 minutes)

 6. Let the buns cool down before preparing your burgers.

Burgers

Ingredients:

½ kg pork loin
2 large red peppers
Camembert or feta cheese
Mustard or mayonnaise
Lamb’s lettuce
For the meat: 1 tablespoon of tomato paste, 1 tablespoon of honey, 1 teaspoon of soy sauce, 1 teaspoon of lemon juice, 1 teaspoon of cane sugar, 1 hot chili pepper, 1 shallot, 2 cups of water, salt, pepper.

 1. Cut the meat in fine cubes. Fry briefly on a hot pan, adding chili pepper and shallot. Next add all remaining ingredients and cook till the meat pulls apart (took me about 45 minutes). Remove the lid halfway through the cooking process so the sauce can reduce and get sticky.

 2. Chop your red peppers to 20 pieces. Place them on an oiled tray, sprinkle with salt and sugar and bake in 200° C for 8 minutes.

 3. Now it’s time for you to assemble your burgers! Just remember to brush each bun with mayo or mustard.

 4. These burgers are delicious both cold and warm. Enjoy! ;) 

1 komentarz: