Mini burgery z grillowaną czerwoną papryką, pikantną wieprzowiną i kremowym camembertem.
English version below
Małe, urocze, smaczne, proste. Idealne na przyjęcie dla
dzieciaków, spotkanie w gronie znajomych, czy po prostu małą obiadową odmianę.
Do serwowania z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Ja zamiast wołowiny pokusiłam
się o pikantną wieprzowinę, ale w jej
miejscu równie dobrze sprawdzą się tradycyjne wołowe kotleciki. Smacznego!
Bułeczki
Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
100 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1. Z drożdży, cukru i ciepłej wody utwórz rozczyn.
Odczekaj 15 minut, do momentu gdy na powierzchni pojawi się lekka pianka.
2. Wymieszaj rozczyn z pozostałymi składnikami,
wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i błyszczące.
3. Blachę do pieczenia podsyp mąką lub wyłóż
papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 20 równych porcji. Uformuj bułeczki,
ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
4. Jeśli chcesz by bułeczki miały bardziej „burgerowy”
charakter, przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym z wodą żółtkiem i posyp
ziarenkami sezamu.
5. Nagrzej piekarnik do 200° C. Piecz bułeczki aż
wierzch będzie delikatniezrumieniony. (około 10-15 minut powinno wystarczyć)
6. Bułeczki pozostaw do ostygnięcia, po czym
przekrój na pół i wypełniaj według uznania.
Burger
Składniki:
½ kg schabu lub łopatki wieprzowej
2 duże czerwone papryki
Camembert lub ser podpuszczkowy
Musztarda lub majonez
Roszponka
Do mięsa: 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka miodu, 1
łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka soku
z cytryny, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 pikantna papryczka, 1 szalotka, 2
szklanki wody, sól, pieprz.
1. Mięso pokrój na drobne kawałki. Podsmaż krótko
na mocno rozgrzanej patelni razem z cebulką i papryczką. Następnie dodaj
pozostałe składniki i gotuj pod przykryciem tak długo, aż mięso zacznie się
rozpadać na drobne włókna (u mnie zajęło to około 45 minut). W połowie
gotowania zdejmij pokrywkę, aby sos zgęstniał i oblepił mięso.
2. Papryki pokrój na 20 niewielkich kawałków. Ułóż
na skropionej oliwą blaszce, posyp odrobiną soli i cukru. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 200° C i piecz około 8 minut.
3. Z gotowych składników złóż burgery, uprzednio
smarując każdą połówkę bułeczki majonezem lub musztardą. W środek każdego
wetknij wykałaczkę i voila!
4. Burgery z takimi dodatkami smaczne są zarówno na
ciepło jak i na zimno ;)
Mini
burgers
Pulled pork mini burgers, with baked red pepper and creamy camembert.
Tiny,
adorable, simple and delicious. Perfect for a kid’s party or an evening with
friends and beer. Serve them with your favourite condiments – I opted for
pulled pork instead of the traditional beef burgers, but any meat you like will
do fine. Enjoy!
Mini burger
buns
Ingredients:
500 g plain
flour
300 ml warm
water
25 g fresh
yeast
100 g
melted butter
1 teaspoon
of salt
1 teaspoon
of sugar
1. Mix together yeast, water and sugar.
Set the mixture aside for 15 minutes, till the surface gets bubbly.
2. Mix the yeast mixture with all
remaining ingredients. Knead until the dough is shiny and smooth.
3. Sprinkle a baking tray with some
flour or line it with baking paper. Divide the dough to 20 even portions. Shape
the buns, lay them on the tray, cover with a tablecloth and let them rise for
25-30 minutes.
4. If you want to, you can make the
buns look more like the proper burger buns by brushing them with yolk and
sprinkling their tops with sesame seeds.
5. Preheat the oven to 200° C. Bake
your buns until the tops are subtly browned. (about 10-15 minutes)
6. Let the buns cool down before preparing
your burgers.
Burgers
Ingredients:
½ kg pork
loin
2 large red
peppers
Camembert or
feta cheese
Mustard or mayonnaise
Lamb’s
lettuce
For the
meat: 1 tablespoon of tomato paste, 1 tablespoon of honey, 1 teaspoon of soy
sauce, 1 teaspoon of lemon juice, 1 teaspoon of cane sugar, 1 hot chili pepper,
1 shallot, 2 cups of water, salt, pepper.
1. Cut the meat in fine cubes. Fry
briefly on a hot pan, adding chili pepper and shallot. Next add all remaining
ingredients and cook till the meat pulls apart (took me about 45 minutes).
Remove the lid halfway through the cooking process so the sauce can reduce and
get sticky.
2. Chop your red peppers to 20 pieces. Place
them on an oiled tray, sprinkle with salt and sugar and bake in 200° C for 8
minutes.
3. Now it’s time for you to assemble
your burgers! Just remember to brush each bun with mayo or mustard.
4. These burgers are delicious both
cold and warm. Enjoy! ;)
oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń