… czyli 3 cytrynowe warstwy z jednej masy.
English version below
Dziś obiecana cytrynowa wariacja na temat magicznego ciasta.
Przyjemnie lekka i cytrynowa, choć dzięki dodatkowi miodu absolutnie nie
kwaskowa. Równie pyszna i efektowna jak wersja podstawowa i czekoladowa. A w
zanadrzu mam dla was jeszcze kilka smaków tego ciasta … ;)
Składniki:
2 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
¼ szklanki roztopionego masła
¾ szklanki ciepłego mleka
¼ szklanki soku z cytryny
½ łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka limoncello
1 łyżka miodu
Szczypta kardamonu
1. Białka dokładnie oddziel od żółtek. Żółtka
utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę.
2. Pozostały cukier dodaj do białek. Ubij na
sztywną pianę, pod koniec dodając ocet dla ustabilizowania białek.
3. Nagrzej piekarnik do 165° C.
4. Do żółtek, cały czas mieszając, dodaj ciepłe
mleko, rozpuszczone masło, miód, sok z cytryny i limoncello. Miksuj na wolnych
obrotach około pół minuty, po czym dodaj mąkę i kardamon. Mieszaj kolejne pół
minuty.
5. Na sam koniec, przy użyciu drewnianej łyżki,
delikatnie dodaj do masy ubite białka. Najlepiej dodawać je porcjami, w trzech
częściach. Upewnij się, że ciasto jest dobrze wymieszane (białka nie mogą
opaść, ale nie mogą też widocznie oddzielać się od masy).
6. Przelej ciasto do wysmarowanej olejem i
posypanej mąką niewielkiej formy – ja korzystałam z typowej „keksówki”, ciasto
sięgało mniej więcej do ½ wysokości blaszki.
7. Piecz około 45 – 60 minut. Po 45 minutach
delikatnie dotknij na środku wierzchu ciasta. Jeśli jest delikatne, ale
sprężyste i nie klei się do palca, możesz wyjąć je z piekarnika. Jeśli nie –
pozostaw je w piekarniku na jeszcze 10 minut.
8. Pozwól ostygnąć, wstaw do lodówki na około 3
godziny i dopiero dobrze schłodzone krój gładkim, ostrym nożem. Posyp cukrem
pudrem, udekoruj wedle uznania. Smacznego!
The magic lemon cake
… 3 moreish lemony layers within one cake!
It’s magic
cake with a promised, lemon twist today! Pleasantly light and lemony, though
thanks to the teaspoon of honey not at all sour. Equally delicious and
impressive as the basic and chocolate magic cakes. And guess what… there’s plenty more flavors coming your way!
Ingredients:
2 eggs
¾ cups of
sugar
½ cup of
plain flour
¼ cup of
butter, melted and just slightly warm
¾ cup of
warm milk
¼ cup of lemon
juice
½ teaspoon
of wine vinegar
1 teaspoon
of limoncello
1 teaspoon
of honey
Pinch of cardamom
1. Thoroughly separate yolks from
whites. Whisk yolks with half the sugar until light and fluffy.
2. Add the remaining sugar to egg
whites. Whisk them to the ‘stiff peaks’, adding vinegar just before the end.
3. Preheat the oven to 165° C.
4. Mixing, add the still warm milk,
melted butter, and honey and lemon juice to the mixture. Mix for half a minute
so that everything is incorporated evenly. Add flour, cocoa powder, salt and
spices. Mix for another 30 seconds.
5. Using a wooden spoon, gently add
whisked egg whites. It’s best to add them in portions – let’s say about 1/3 at
a time. Delicately stir them in the batter, making sure everything is perfectly
combined (while the whites cannot lose their fluffiness, they can’t be anyhow
separated from the batter).
6. Pour the batter into a greased and
flour-dusted form. I used a rather small, rectangular one. (about 4x8 in). The
batter should reach about half its height.
7. Bake for 45 – 60 minutes. Check if
your cake is ready after 45 minutes – gently press the top in the middle of the
cake. If it’s soft, but springy and doesn’t stick to your finger, you can take
it out of the oven. If not, let it bake for another 10 minutes.
8. Let the cake cool down well before
placing it in a fridge for 3 hours. Cut only when properly chilled, with a
smooth and sharp knife. Dust the bars with some confectioner’s sugar and enjoy!
SUPER CIACHO! MEGA APETYCZNIE WYGLĄDA;) JA ZAPRASZAM NA ''MALINOWY CHRUŚNIAK;) POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html
Piękne to malinowe cudo! Musiało być pyszne :)
Usuńfajne ciacho i dużo nie trzeba się narobić :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)
UsuńWczoraj robiłam ciasto cytrynowe. Twoje wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
dziękuję, z przyjemnością zajrzę :)
OdpowiedzUsuń