czwartek, 5 lutego 2015

Magiczne ciasto cytrynowe

… czyli 3 cytrynowe warstwy z jednej masy.


English version below

Dziś obiecana cytrynowa wariacja na temat magicznego ciasta. Przyjemnie lekka i cytrynowa, choć dzięki dodatkowi miodu absolutnie nie kwaskowa. Równie pyszna i efektowna jak wersja podstawowa i czekoladowa. A w zanadrzu mam dla was jeszcze kilka smaków tego ciasta … ;)


Składniki:

2 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
¼ szklanki roztopionego masła
¾ szklanki ciepłego mleka
¼ szklanki soku z cytryny
½ łyżeczki octu winnego
1 łyżeczka limoncello
1 łyżka miodu
Szczypta kardamonu


 1. Białka dokładnie oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę.

 2. Pozostały cukier dodaj do białek. Ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając ocet dla ustabilizowania białek.

 3. Nagrzej piekarnik do 165° C.

 4. Do żółtek, cały czas mieszając, dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło, miód, sok z cytryny i limoncello. Miksuj na wolnych obrotach około pół minuty, po czym dodaj mąkę i kardamon. Mieszaj kolejne pół minuty.

 5. Na sam koniec, przy użyciu drewnianej łyżki, delikatnie dodaj do masy ubite białka. Najlepiej dodawać je porcjami, w trzech częściach. Upewnij się, że ciasto jest dobrze wymieszane (białka nie mogą opaść, ale nie mogą też widocznie oddzielać się od masy).

 6. Przelej ciasto do wysmarowanej olejem i posypanej mąką niewielkiej formy – ja korzystałam z typowej „keksówki”, ciasto sięgało mniej więcej do ½ wysokości blaszki.

 7. Piecz około 45 – 60 minut. Po 45 minutach delikatnie dotknij na środku wierzchu ciasta. Jeśli jest delikatne, ale sprężyste i nie klei się do palca, możesz wyjąć je z piekarnika. Jeśli nie – pozostaw je w piekarniku na jeszcze 10 minut.


 8. Pozwól ostygnąć, wstaw do lodówki na około 3 godziny i dopiero dobrze schłodzone krój gładkim, ostrym nożem. Posyp cukrem pudrem, udekoruj wedle uznania. Smacznego!



The magic lemon cake

… 3 moreish lemony layers within one cake!



It’s magic cake with a promised, lemon twist today! Pleasantly light and lemony, though thanks to the teaspoon of honey not at all sour. Equally delicious and impressive as the basic and chocolate magic cakes. And guess what… there’s plenty more flavors coming your way!


Ingredients:

2 eggs
¾ cups of sugar
½ cup of plain flour
¼ cup of butter, melted and just slightly warm
¾ cup of warm milk
¼ cup of lemon juice
½ teaspoon of wine vinegar
1 teaspoon of limoncello
1 teaspoon of honey
Pinch of cardamom

 1. Thoroughly separate yolks from whites. Whisk yolks with half the sugar until light and fluffy.

 2. Add the remaining sugar to egg whites. Whisk them to the ‘stiff peaks’, adding vinegar just before the end.

 3. Preheat the oven to 165° C.

 4. Mixing, add the still warm milk, melted butter, and honey and lemon juice to the mixture. Mix for half a minute so that everything is incorporated evenly. Add flour, cocoa powder, salt and spices. Mix for another 30 seconds.

 5. Using a wooden spoon, gently add whisked egg whites. It’s best to add them in portions – let’s say about 1/3 at a time. Delicately stir them in the batter, making sure everything is perfectly combined (while the whites cannot lose their fluffiness, they can’t be anyhow separated from the batter).

 6. Pour the batter into a greased and flour-dusted form. I used a rather small, rectangular one. (about 4x8 in). The batter should reach about half its height.

 7. Bake for 45 – 60 minutes. Check if your cake is ready after 45 minutes – gently press the top in the middle of the cake. If it’s soft, but springy and doesn’t stick to your finger, you can take it out of the oven. If not, let it bake for another 10 minutes.

 8. Let the cake cool down well before placing it in a fridge for 3 hours. Cut only when properly chilled, with a smooth and sharp knife. Dust the bars with some confectioner’s sugar and enjoy! 

6 komentarzy:

  1. SUPER CIACHO! MEGA APETYCZNIE WYGLĄDA;) JA ZAPRASZAM NA ''MALINOWY CHRUŚNIAK;) POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/malinowy-chrusniak.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne to malinowe cudo! Musiało być pyszne :)

      Usuń
  2. fajne ciacho i dużo nie trzeba się narobić :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wczoraj robiłam ciasto cytrynowe. Twoje wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję, z przyjemnością zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń