Różowa pierś kaczki, kremowa gorgonzola, słodka gruszka i słone pistacje na zielonych liściach roszponki.
English version below
Kaczka i ser? Połączenie może zaskakiwać, lecz efekt jest
zaskakująco pyszny. Przełamana słodką gruszką, kwaśną borówką i wytrawnym sosem,
sałatka dostarcza podniebieniu całej gamy smaków, które idealnie się
uzupełniają.
Składniki:
2 piersi kaczki (ze skórką!)
1 opakowanie roszponki
2 duże, dojrzałe gruszki
1 kieliszek brandy lub koniaku
2 łyżki masła
½ opakowania gorgonzoli (ok. 100 g)
½ łyżki oleju
Garść pistacji
Garść borówek (mogą być też maliny, lub mieszanka owoców
leśnych – cokolwiek macie akurat w zamrażarce)
Sól, pieprz
Kaczka:
1. Piersi dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Skórkę ponacinaj na krzyż do mięsa (uważaj, aby nie naciąć zbyt głęboko). Z
obydwu stron natrzyj solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
2. Nagrzej piekarnik do 180° C.
3. Na mocno rozgrzanej patelni smaż piersi. W
pierwszej kolejności połóż je skórką do dołu i smaż ok. 4-6 minut (aż tłuszcz
niemal całkiem się wysmaży, a skórka będzie miała ciemno-złocisty kolor).
Następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 1 minutę.
4. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego skórą do
góry. Nie przykrywaj naczynia! Wstaw do nagrzanego piekarnika. Tłuszcz, który
pozostał po smażeniu przelej do niewielkiej miseczki – użyjesz go podczas
robienia sosu.
5. Piersi piecz od 14 do 18 minut, w zależności od
tego, jaki stopień upieczenia mięsa preferujesz. Ja lubię, gdy mięso jest lekko
różowe w środku, dlatego swoje piekłam równe 14 minut. Jeśli jednak wolisz
bardziej upieczone, trzymaj je w piekarniku 18 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika naczynie szczelnie
przykryj folią aluminiową i odstaw na około 10 minut. Bardzo ważne jest, by nie
kroić mięsa od razu i dać mu odpocząć. Dzięki temu soki równomiernie się
rozejdą, a mięso nie będzie gumowate ani twarde.
7. Po 10 minutach ostrym nożem pokrój pierś w
cienkie paski.
Sałatka:
1. Na talerzu ułóż roszponkę, dodaj pokrojoną
gorgonzolę, borówki i pistacje.
2. Gruszki pokrój w średnią kostkę. Na patelni
rozgrzej masło. Wrzuć gruszki i po chwili smażenia dolej alkohol. Smaż ok. 5
minut, aż gruszki będą lekko rumiane. Zlej do miseczki sos pozostały po
smażeniu, a gruszki ułóż na roszponce.
3. Do sosu z gruszek dolej jeszcze ciepły tłuszcz
pozostały ze smażenia kaczki. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dodałam
również odrobinę octu jabłkowego).
4. Ułóż kaczkę na sałatce. Polej delikatnie ciepłym
sosem. Smacznego!
Duck breast, pear and gorgonzola.
Delightfully pink duck breast, creamy gorgonzola, sweet pear and salty pistachios served on green lamb’s lettuce.
Duck and
cheese? A combination that might surprise, yet it’s surprisingly delicious.
Adorned with sweet pear, sour blueberries and savoury sauce, this salad gives
your palate a whole set of flavors that match just perfectly.
Ingredients:
2 duck
breasts (with skin)
1 packet of
lamb’s lettuce
2 large,
ripe pears
2
tablespoons of brandy or cognac
100 g
gorgonzola
2
tablespoons of butter
½ teaspoon
of oil
A handful
of pistachios
A handful
of blueberries
Salt,
pepper
The duck:
1. Thoroughly dry the meat with a paper
towel. Cut the skin in a cross pattern (be careful not to cut too deep – cut
just the skin, not the meat). Rub the breasts on both sides with salt, pepper
and a tiny bit of oil.
2. Preheat the oven to 180° C.
3. Heat a frying pan. Place the breasts
skin down and fry for about 4-6 minutes (until the grease under the skin has
completely melted and the skin is a dark golden brown color). Reverse the meat
and fry the other side for 1 minute.
4. Put the meat in a casserole skin
side up. Do not cover the dish! Place in the oven.
5. Gather the grease from the pan and
pour it into a little bowl – you will use it to make the sauce.
6. The meat should be in the oven for
14 to 18 minutes, depending on how well done you prefer it. I like mine still a
bit pink on the inside, so I roasted it for exactly 14 minutes. If you want
yours to be rather well done, keep it in the oven for 18 minutes.
7. When the breasts are out of the
oven, cover the casserole with tin-foil and set aside to rest for about 10
minutes. It is very important not to cut it at once and give it time to rest,
thus allowing the juices to spread evenly and assuring the meat will be tender.
8. After 10 minutes cut the duck in
thin stripes.
Salad:
1. Layer lamb’s lettuce, chopped
gorgonzola, pistachios and blueberries on a plate.
2. Chop the pears in medium dice. In a
sauce pan, melt the butter. Add pears and after a moment pour the alcohol in.
Fry about 5 minutes, until the pears are nicely golden. Place them on the
salad, and pour the remaining sauce into a bowl.
3. Add duck fat to pear sauce. Spice it
with some salt and pepper (I added a bit of apple vinegar as well).
4. Place your duck on top of the salad.
Pour the lukewarm sauce all over the salad. Enjoy!
Ale pycha!!.
OdpowiedzUsuń