sobota, 31 stycznia 2015

Razowe bajgle

Zdrowsza wersja popularnych amerykańskich bajgli.



English version below

Małe, okrągłe bułeczki z dziurką w środku, w towarzystwie kremowego serka lub innych dodatków. Niezwykle popularne w Stanach, choć ostatnio także i w Polsce. Idealne na śniadanie czy przekąskę w czasie pracy. Dziś w zdrowszej, razowej wersji. Smacznego!


Po lewej: Bajgiel z serem Limburger, bekonem, sałatą i piklowaną rzodkiewką. Po prawej: Bajgiel z wędzonym twarogiem, wędzonym łososiem, gruszką i sosem balsamicznym.

Składniki:

350 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
100 ml ciepłego mleka

Dodatkowo:

1 żółtko
3 łyżki sody oczyszczonej
ziarna lub przyprawy do posypania

1. Z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn. Odstaw na 15 minut, aż na powierzchni zacznie pojawiać się lekka pianka.

2. W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj rozczyn, wodę, wyrabiaj do momentu, gdy ciasto jest gładkie, błyszczące i łatwo odchodzi od ręki.

3. Gotową kulkę ciasta posmaruj z wierzchu odrobiną oliwy, aby nie przywarło do miski. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. (ciasto podwoi swoją objętość)

4. Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę na blacie, a następnie podziel na 12 równych części. Najprostrzą metodą jest uformowanie z ciasta podłużnego wałka i pokrojenie go.

5. Z każdej części uformuj równą kulkę, w środku robiąc palcem dziurkę. Nadaj bajglom pożądany kształt, po czym odłóż do wyrośnięcia na oprószonej mąką blaszce na kolejne 45 minut.

6. Gdy bajgle kończą wyrastać, w dużym garnku zagotuj wodę z sodą oczyszczoną. Bajgle delikatnie wkładaj do wody na ok. 1 minutę, po czym odłóż na papier lub kratkę do odcieknięcia. Obgotowane i obsuszone bajgle przełóż na blachę, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp ulubionymi ziarnami. (moje posypałam czarnuszką i suszonymi pomidorami z czosnkiem).


7. Piecz w 180°C przez 15-18 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Gotowe przełóż do ostygnięcia. Smacznego! 




Wholewheat rye bagels


A healthier alternative to the classic american bagels.


 
Small, round, with a hole in the middle, often served with cream cheese or other condiments. Popular in the States, although lately they seem to have taken all over Europe as well. Perfect for breakfast or a light lunch, today made with wholewheat rye flour. Enjoy!

Ingredients:

350 g wholewheat rye flour
150 g plain flour
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon of salt
20 g of fresh yeast
200 ml of lukewarm water
150 of warm milk

Additionally:

1 egg yolk, beaten with water
3 tablespoons of baking soda
Grains or spices to sprinkle your bagels

 1. Mix milk, sugar and yeast together. Let it rest for 15 minutes, until the surface gets bubbly.

 2. In a large bowl, mix all dry ingredients. Add yeast mixture, water and knead until the dough is shiny and smooth.

 3. Form the dough in a ball, lightly cover with olive oil so it doesn’t stick to the bowl, cover with a tablecloth and let it rise for 1,5 hours. (the dough will double in bulk)

 4. After the dough has risen, knead it for a minute and then divide it into 12 equal pieces.

 5. Form each piece into a small ball, flatten and then make a hole with your finger in the very middle. Place your bagels on a flour-sprinkled baking tray to for another 45 minutes.

 6. In a large pot, boil water with baking soda. Put the bagels gently into the water; let them cook for 1 minute, then place on a paper towel or grid to let them drain a bit.


 7. Put the drained bagels back on your baking tray, brush with yolk and sprinkle with your favorite grain. I used black cumin and dried tomatoes with garlic.

 8. Bake in 180° C for about 15-18 minutes, till the tops are nice and golden. Let the bagels cool down before cutting. Enjoy! 

3 komentarze: