czwartek, 30 października 2014

Chlebek cynamonowo-jabłkowy

Małe chlebki pachnące cynamonem, z dodatkiem jabłkowego cydru i słodkim, kajmakowym sosem.


 English version below

Jesień już w pełni, a wraz z nią czas na jesienne smaki i zapachy. Lekkie letnie desery ustąpiły miejsca aromatycznym wypiekom, w kubku coraz częściej gorąca herbata, a w garnkach rozgrzewające zupy. Wpisując się w tę aurę nad ranem upiekłam małe, słodkie chlebki, które cały dom wypełniły słodkim zapachem cynamonu i pieczonych jabłek. Jeszcze tylko odrobina kajmakowego sosu, parę jabłek z ogrodowej jabłonki do przystrojenia i voila, jesienny deser gotowy!


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka cydru
1 laska cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
2 łyżki masła orzechowego
2 jaja
¼ szklanki mleka skondensowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej


Sos:

2 łyżki kajmaku
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
½ łyżeczki cynamonu

  
1. W rondelku zagotuj cydr i sok jabłkowy, dodając laskę cynamonu, ekstrakt waniliowy i miód. Gotuj aż płyn zredukuje się o połowę (powinna pozostać ok.1 szklanka płynu).

2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj ostudzony płyn i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do wysmarowanych masłem, małych prostokątnych foremek. Masa powinna sięgać nie wyżej niż do 2/3 wysokości foremki (uwaga – chlebki mocno urosną!). Z podanej ilosci powinny wyjść  4 niewielkie chlebki.

3. Wstaw chlebki do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz około 35-45 minut, aż wierzch będzie zrumieniony i pojawi się pęknięcie.

4. W międzyczasie przygotuj sos – rozpuść kajmak, wymieszaj ze śmietaną i dopraw cynamonem. Wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodził.


5. Gotowe chlebki przełóz na kratkę do lekkiego ostygnięcia; podawaj jeszcze ciepłe, z chłodnym kajmakowym sosem.  Smacznego!





Cinnamon & apple bread

Sweet and fragrant mini loafs filled with cinnamon and apple cider, glazed with sweet dulce de leche sauce.



With autumn season finally in the full swing, it’s time for some seasonal flavors and scents. Light summer desserts gave way to fragrant baked goods, my mug is notoriously full of warm tea and my pots hide some warming soups. Getting on board with the season, I got up early today and baked some mini loafs that have filled my whole house with sweet scent of cinnamon and baked apples. Now just a drizzle of the sauce, couple of apples from the garden and voila, an autumn dessert is ready!


Ingredients:

2 cups of plain flour
1 cup of apple juice
1 cup of apple cider
1 cinnamon stick
½ teaspoon of vanilla extract
1 tablespoon of honey
2 tablespoons of peanut butter
2 eggs
¼ cup of condensed milk
1 teaspoon of baking powder
½ teaspoon of baking soda

Sauce:

2 tablespoons of dulce de leche
2 tablespoons of thick sour cream
½ teaspoon of cinnamon

1. Put apple cider, apple juice, cinnamon cane, vanilla extract and honey in a small pot. Cook until the liquid reduces to half its amount.

2. Place all remaining ingredients in a large bowl. Add cooled liquid and mix thoroughly. Pour the batter into greased mini rectangle molds. Fill them no more than in 2/3 – loafs rise a lot while baking.

3. Bake in 180° C for about 35-45 minutes, until the tops are nicely browned and a crack appears.

4. Meanwhile, prepare your dulce de leche drizzle – heat dulce de leche so that it’s liquid, add cream and cinnamon place it in the fridge to cool.

5. When your cinnamon & apple loafs are done baking, let them cool a while on a rack.  Serve still slightly warm, with a drizzle of cold dulce de leche sauce. Enjoy! 


1 komentarz: