Małe chlebki pachnące cynamonem, z dodatkiem jabłkowego cydru i słodkim, kajmakowym sosem.
Jesień już w pełni, a wraz z nią czas na jesienne smaki i zapachy.
Lekkie letnie desery ustąpiły miejsca aromatycznym wypiekom, w kubku coraz
częściej gorąca herbata, a w garnkach rozgrzewające zupy. Wpisując się w tę
aurę nad ranem upiekłam małe, słodkie chlebki, które cały dom wypełniły słodkim
zapachem cynamonu i pieczonych jabłek. Jeszcze tylko odrobina kajmakowego sosu,
parę jabłek z ogrodowej jabłonki do przystrojenia i voila, jesienny deser
gotowy!
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka soku jabłkowego
1 szklanka cydru
1 laska cynamonu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
2 łyżki masła orzechowego
2 jaja
¼ szklanki mleka skondensowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sos:
2 łyżki kajmaku
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
½ łyżeczki cynamonu
1. W rondelku zagotuj cydr i sok jabłkowy, dodając
laskę cynamonu, ekstrakt waniliowy i miód. Gotuj aż płyn zredukuje się o połowę
(powinna pozostać ok.1 szklanka płynu).
2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj ostudzony
płyn i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do wysmarowanych masłem, małych
prostokątnych foremek. Masa powinna sięgać nie wyżej niż do 2/3 wysokości
foremki (uwaga – chlebki mocno urosną!). Z podanej ilosci powinny wyjść 4 niewielkie chlebki.
3. Wstaw chlebki do piekarnika nagrzanego do 180° C
i piecz około 35-45 minut, aż wierzch będzie zrumieniony i pojawi się
pęknięcie.
4. W międzyczasie przygotuj sos – rozpuść kajmak,
wymieszaj ze śmietaną i dopraw cynamonem. Wstaw do lodówki, aby dobrze się
schłodził.
5. Gotowe chlebki przełóz na kratkę do lekkiego
ostygnięcia; podawaj jeszcze ciepłe, z chłodnym kajmakowym sosem. Smacznego!
Cinnamon & apple bread
Sweet and fragrant mini loafs filled with cinnamon and apple cider, glazed with sweet dulce de leche sauce.
With autumn
season finally in the full swing, it’s time for some seasonal flavors and
scents. Light summer desserts gave way to fragrant baked goods, my mug is
notoriously full of warm tea and my pots hide some warming soups. Getting on
board with the season, I got up early today and baked some mini loafs that have
filled my whole house with sweet scent of cinnamon and baked apples. Now just a
drizzle of the sauce, couple of apples from the garden and voila, an autumn
dessert is ready!
Ingredients:
2 cups of
plain flour
1 cup of
apple juice
1 cup of
apple cider
1 cinnamon
stick
½ teaspoon
of vanilla extract
1
tablespoon of honey
2
tablespoons of peanut butter
2 eggs
¼ cup of condensed
milk
1 teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of baking soda
Sauce:
2
tablespoons of dulce de leche
2
tablespoons of thick sour cream
½ teaspoon
of cinnamon
1. Put apple cider, apple juice,
cinnamon cane, vanilla extract and honey in a small pot. Cook until the liquid
reduces to half its amount.
2. Place all remaining ingredients in a
large bowl. Add cooled liquid and mix thoroughly. Pour the batter into greased mini
rectangle molds. Fill them no more than in 2/3 – loafs rise a lot while baking.
3. Bake in 180° C for about 35-45 minutes,
until the tops are nicely browned and a crack appears.
4. Meanwhile, prepare your dulce de
leche drizzle – heat dulce de leche so that it’s liquid, add cream and cinnamon
place it in the fridge to cool.
5. When your cinnamon & apple loafs
are done baking, let them cool a while on a rack. Serve still slightly warm, with a drizzle of
cold dulce de leche sauce. Enjoy!
Mmm, cudowne :)
OdpowiedzUsuń