Kruche ciasteczka pomidorowe z serem i orzeszkami ziemnymi.
English version below
Pachnące czosnkiem i pomidorami, o intensywnie pomarańczowym
kolorze. Ciasteczka pomidorowe, pełne ciągnącego się sera i chrupiących
orzeszków są kolejną wersją ciasteczek na słono. Są pyszne, choć w smaku
zaskakujące i raczej nietypowe. Jeśli lubicie chrupki o smaku keczupowym czy
pomidorowym, ten przepis to coś dla was. Podane z kremowym ziołowym serkiem
zniknęły w mgnieniu oka.
Składniki:
150 ml przecieru pomidorowego
Kilka kropel tabasco
3 duże ząbki czosnku
3 ½ szklanki mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
30 ml oleju
3 żółtka
½ szklanki mleka
200 g sera żółtego, tartego
100 g przyprawionych orzeszków ziemnych, posiekanych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1. Czosnek wyciśnij i podsmaż na łyżce masła. Dodaj
passatę pomidorową, łyżeczkę soli, cukru i tabasco. Podsmażaj, aż przecier zgęstnieje
i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Odstaw do wystudzenia.
2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj
przestudzony przecier pomidorowy i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około
pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180° C.
3. Z ciasta formuj niezbyt duże kulki, spłaszcz je
dłonią z góry i układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
4. Piecz przez 18 minut, aż wierzch będzie ładnie
zrumieniony. Smacznego!
Cheetos cookies
Tomato and cheese shortbread cookies, filled with spicy peanuts.
Brightly
orange, with intense garlic and tomato aroma. These tomato shortbread cookies
are filled with melted cheese and crunchy peanuts. Delicious, though their
taste is bound to surprise you. However, if you are a fan of either ketchup or
cheese Cheetos, you’re gonna love this recipe. Served with seasoned cream
cheese, the cookies will disappear in a blink of an eye!
Ingredients:
150 ml
fresh tomato juice (or passata)
A few drops
of tabasco
3 large
garlic cloves
3 ½ cup of
plain flour
125 g
butter or margarine
30 ml oil
3 egg yolks
½ cup of
milk
200 g
cheese, shredded
100 g
spiced peanuts, chopped
1 teaspoon
of salt
1 teaspoon
of sugar
1
tablespoon of butter
½ teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of baking soda
1. Press the garlic and fry a bit with
a tablespoon of butter. Add the tomato paste, salt, sugar and tabasco. Fry till
it thickens and reduces to half the amount. Set aside to cool down.
2. Place all remaining ingredients in a
large bowl. Add cold tomato mixture and knead the dough. Put it in a fridge for
about half an hour. In the meantime preheat the oven to 180° C.
3. Form your cookies and place them on
a paper-lined baking tray. Bake for 18 minutes, until the tops are nicely
browned. Enjoy!
Idealne do pochrupania w czasie oglądania filmu :) Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobione przedwczoraj, pyszne. Wyszło coś około 24 dużych ciastek. Chyba można by dodać suszonych pomidorów żeby jeszcze podkręcić smak. Zamiast tabasco dodałem jedną ostrą papryczkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń