niedziela, 17 sierpnia 2014

Ciasteczka pomidorowo serowe

Kruche ciasteczka pomidorowe z serem i orzeszkami ziemnymi.


English version below

Pachnące czosnkiem i pomidorami, o intensywnie pomarańczowym kolorze. Ciasteczka pomidorowe, pełne ciągnącego się sera i chrupiących orzeszków są kolejną wersją ciasteczek na słono. Są pyszne, choć w smaku zaskakujące i raczej nietypowe. Jeśli lubicie chrupki o smaku keczupowym czy pomidorowym, ten przepis to coś dla was. Podane z kremowym ziołowym serkiem zniknęły w mgnieniu oka.


Składniki:

150 ml przecieru pomidorowego
Kilka kropel tabasco
3 duże ząbki czosnku
3 ½ szklanki mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
30 ml oleju
3 żółtka
½ szklanki mleka
200 g sera żółtego, tartego
100 g przyprawionych orzeszków ziemnych, posiekanych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

                                                         
1. Czosnek wyciśnij i podsmaż na łyżce masła. Dodaj passatę pomidorową, łyżeczkę soli, cukru i tabasco. Podsmażaj, aż przecier zgęstnieje i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Odstaw do wystudzenia.

2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj przestudzony przecier pomidorowy i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180° C.

3. Z ciasta formuj niezbyt duże kulki, spłaszcz je dłonią z góry i układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.

4. Piecz przez 18 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Smacznego!




Cheetos cookies

Tomato and cheese shortbread cookies, filled with spicy peanuts.



Brightly orange, with intense garlic and tomato aroma. These tomato shortbread cookies are filled with melted cheese and crunchy peanuts. Delicious, though their taste is bound to surprise you. However, if you are a fan of either ketchup or cheese Cheetos, you’re gonna love this recipe. Served with seasoned cream cheese, the cookies will disappear in a blink of an eye!


Ingredients:

150 ml fresh tomato juice (or passata)
A few drops of tabasco
3 large garlic cloves
3 ½ cup of plain flour
125 g butter or margarine
30 ml oil
3 egg yolks
½ cup of milk
200 g cheese, shredded
100 g spiced peanuts, chopped
1 teaspoon of salt
1 teaspoon of sugar
1 tablespoon of butter
½ teaspoon of baking powder
½ teaspoon of baking soda


1. Press the garlic and fry a bit with a tablespoon of butter. Add the tomato paste, salt, sugar and tabasco. Fry till it thickens and reduces to half the amount. Set aside to cool down.

2. Place all remaining ingredients in a large bowl. Add cold tomato mixture and knead the dough. Put it in a fridge for about half an hour. In the meantime preheat the oven to 180° C.

3. Form your cookies and place them on a paper-lined baking tray. Bake for 18 minutes, until the tops are nicely browned. Enjoy!




2 komentarze:

  1. Idealne do pochrupania w czasie oglądania filmu :) Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione przedwczoraj, pyszne. Wyszło coś około 24 dużych ciastek. Chyba można by dodać suszonych pomidorów żeby jeszcze podkręcić smak. Zamiast tabasco dodałem jedną ostrą papryczkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń