Chrupiące orzechowo-kakaowe ciasteczka z pełnymi ziarnami i karmelem.
English version below
Czujesz, że nie masz energii? Zjedz ciasteczko! Te pełne
orzechów, kakao i ziaren zbóż ciasteczka bez wątpienia Ci jej dodadzą. Choć
słodkie, są pożywne i sycące. Najlepsze w towarzystwie szklanki zimnego mleka,
zarówno na śniadanie jak i w ramach nocnej przekąski. I choć lista składników jest dość długa, ich zrobienie jest wyjątkowo łatwe. Smacznego!
Składniki:
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki orkiszu (pełnego ziarna)
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki otrębów pszennych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
20 g płatków migdałowych
Garść orzechów włoskich (posiekanych)
8 toffifee lub innych miękkich karmelków (posiekanych)
2 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka ciemnego kakao
2 białka jaj
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cynamonu
1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i
wymieszaj jedynie do połączenia składników.
2. Piekarnik nastaw na 180° C. Na wyłożoną papierem
do pieczenia blachę wykładaj łyżką porcje ciasta tej samej wielkości. Piecz około
20 minut, aż do zrumienienia.
3. Upieczone ciasteczka są dość miękkie; delikatnie
przełóż je szpatułką na talerz do ostygnięcia. Ciasteczka najlepsze są jeszcze
letnie, a ja uwielbiam je maczane w zimnym mleku. Smacznego!
Crunchy cocoa&nuts cookies
Yummy cocoa and walnuts cookies packed with whole grains and chewy caramel bits.
Feel down
on energy levels? Have a cookie! Packed with nuts, cocoa, whole grains and
sweet caramel, they will give you that extra boost of energy in the morning
haze. Dip them in a glass of cool milk and enjoy your sweet and healthy snack.
Ingredients:
½ cup of
sugar
2 cups of
plain flour
½ cup of
spelt (whole grain)
½ cup of
whole-wheat flour
½ cup of
wheat bran
½ teaspoon
baking powder
½ teaspoon of
baking soda
20 g almond
flakes
Handful of
walnuts, chopped
8 toffifees
or other caramel candies, chopped
2 large
spoons of peanut butter
1
tablespoon of dark cocoa powder
2 egg
whites
1 cup of
milk
1 teaspoon
of cinnamon
1. Put all your ingredients in a bowl.
Stir together till everything is just combined.
2. Preheat the oven to 180° C. Lay a
baking tray with paper. Spoon even portions of cookie dough onto the tray. Bake
for 20 minutes until the cookies are nicely browned.
3. While warm, the cookies are rather
soft. Gently move them onto a plate using a spatula. I like them slightly warm,
dipped in cold milk, as a sweet breakfast or a midnight snack. Enjoy!
Mniam swietne ciacha
OdpowiedzUsuńPrawdziwie zdrowa przekąska, super :-) i ten boski karmel... :-)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuń