czwartek, 14 sierpnia 2014

Ciasteczka kakaowo orzechowe

Chrupiące orzechowo-kakaowe ciasteczka z pełnymi ziarnami i karmelem.


English version below

Czujesz, że nie masz energii? Zjedz ciasteczko! Te pełne orzechów, kakao i ziaren zbóż ciasteczka bez wątpienia Ci jej dodadzą. Choć słodkie, są pożywne i sycące. Najlepsze w towarzystwie szklanki zimnego mleka, zarówno na śniadanie jak i w ramach nocnej przekąski. I choć lista składników jest dość długa, ich zrobienie jest wyjątkowo łatwe. Smacznego!


Składniki:

½ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki orkiszu (pełnego ziarna)
½ szklanki mąki pełnoziarnistej
½ szklanki otrębów pszennych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
20 g płatków migdałowych
Garść orzechów włoskich (posiekanych)
8 toffifee lub innych miękkich karmelków (posiekanych)
2 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka ciemnego kakao
2 białka jaj
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cynamonu


 1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj jedynie do połączenia składników.

 2. Piekarnik nastaw na 180° C. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj łyżką porcje ciasta tej samej wielkości. Piecz około 20 minut, aż do zrumienienia.


 3. Upieczone ciasteczka są dość miękkie; delikatnie przełóż je szpatułką na talerz do ostygnięcia. Ciasteczka najlepsze są jeszcze letnie, a ja uwielbiam je maczane w zimnym mleku. Smacznego!




Crunchy cocoa&nuts cookies

Yummy cocoa and walnuts cookies packed with whole grains and chewy caramel bits.



Feel down on energy levels? Have a cookie! Packed with nuts, cocoa, whole grains and sweet caramel, they will give you that extra boost of energy in the morning haze. Dip them in a glass of cool milk and enjoy your sweet and healthy snack.



Ingredients:

½ cup of sugar
2 cups of plain flour
½ cup of spelt (whole grain)
½ cup of whole-wheat flour
½ cup of wheat bran
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon of baking soda
20 g almond flakes
Handful of walnuts, chopped
8 toffifees or other caramel candies, chopped
2 large spoons of peanut butter
1 tablespoon of dark cocoa powder
2 egg whites
1 cup of milk
1 teaspoon of cinnamon



 1. Put all your ingredients in a bowl. Stir together till everything is just combined.

 2. Preheat the oven to 180° C. Lay a baking tray with paper. Spoon even portions of cookie dough onto the tray. Bake for 20 minutes until the cookies are nicely browned.

 3. While warm, the cookies are rather soft. Gently move them onto a plate using a spatula. I like them slightly warm, dipped in cold milk, as a sweet breakfast or a midnight snack. Enjoy!



3 komentarze:

  1. Prawdziwie zdrowa przekąska, super :-) i ten boski karmel... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń