środa, 13 sierpnia 2014

Ciasteczka serowo-bekonowe

Kruche serowe ciasteczka z boczkiem i suszonymi pomidorami.


English version below

Czasami nie mogę się zdecydować, czy mam ochotę na ciastko czy słoną przekąskę. Wędruję wtedy od barku do lodówki, poszukując czegoś, co jest i słodkie i słone. Ostatnio rozwiązaniem tego jakże poważnego dylematu okazały się słone ciasteczka. Nietypowe w smaku, idealne do zimnego piwa, bekonowo-serowe, z dodatkiem suszonych pomidorów i wędzonej papryki. I zadziwiająco pyszne!



Składniki:

3 szklanki mąki
150 g masła
150 g boczku wędzonego surowego
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
2 żółtka
80 g startego  sera żółtego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
8-10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki



 1. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż tak, by mocno się zrumienił. Nie zdejmujmując patelni z ognia, dodaj masło. Poczekaj, aż całkowicie się rozpuści i wymiesza z tłuszczem wytopionym z boczku.

 2. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki. Na koniec dodaj przestudzony boczek z masłem i zagnieć ciasto.

 3. Na wyłożoną papierem blachę do pieczenia wykładaj małe kulki ciasta, z góry spłaszczając je lekko dłonią.


 4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 18 minut (wierzch powinien być ładnie zrumieniony). Smacznego! 





Bacon&cheese cookies

  Cheesy shortbread cookies with crispy bacon bits and sundried tomatoes.



  Sometimes I don’t know whether it is cookies or a salty snack I want more. I run from the fridge to my hidden sweets stack, hoping for something that will satisfy both cravings. It’s then that I make these cookies – a bit unusual, yet so delicious. They are sure to surprise you with taste and texture and will go just perfectly with and ice-cold beer.


  Ingredients:

  3 cups plain flour
  150 g butter
  150 g smoked raw bacon
  ½ cup of water
  ½ cup of milk
  2 egg yolks
  80 g cheddar cheese, grated
  ½ teaspoon of baking powder
  8-10 sundried tomatoes, finely chopped
  ½ teaspoon of smoked sweet pepper

 1. Dice your bacon and fry it till it’s brown and crispy. Do not take the pan of heat. Add butter and wait till it melts completely. The bacon grease and melted butter should mix.

 2. Place all remaining ingredients in a bowl. Add cooled butter and bacon and knead the dough together.

 3. Lay a baking tray with paper. Roll small balls of dough, flatten them a bit with your palm and place on the tray.


 4. Bake in 180° C for about 18 minutes (let the tops brown nicely). Enjoy!

3 komentarze:

  1. Robiłem podobne muffinki, tylko zamiast suszonych pomidorów i żółtego sera była mozarella i cebula. Po zjedzeniu jednej czułem się najedzony. Wszystkim w rodzinie smakowało. Narobiłaś mi smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również robiłąm muffinki tego typu, ale takie kruche ciacha będą chyba jeszcze lepsze. Jeju koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak człowiek nie wie, czego chce, to najlepiej wychodzi, jak sobie sam zrobi :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń