… czyli rabarbar i truskawki pod kruszonką.
English version below
W ramach ostatnich podrygów rabarbarowego sezonu upiekłam
rabarbarowe crumble. Kwaśne, wilgotne, rozpływające się w ustach owoce i
chrupiąca, słodka kruszonka. Najlepsze na ciepło, wyjadane łyżką prosto z
blachy lub foremki. Do tego odrobina kwaśnej śmietany i idealny letni deser gotowy!
Składniki:
1 kg rabarbaru
½ kg truskawek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki wody
Kruszonka:
400 g mąki
150 g miękkiego masła
150 g cukru
2 żółtka
1. Rabarbar obierz i pokrój na niewielkie kawałki.
Umieść w sporym garnku. Dodaj cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Gotuj aż
rabarbar niemal się rozpadnie i konsystencją będzie przypominał budyń.
2. W czasie, gdy rabarbar się gotuje, przygotuj
kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i zagniataj je
koniuszkami palców. Kruszonka będzie dość luźna i sypka, ciasto nie powinno
łączyć się w jedną zbitą masę.
3. Gotowy rabarbar wyłóż na blaszkę lub do kilku
kokili. Na wierzchu umieść pokrojone na 4 części truskawki. Posyp kruszonką,
odrobiną cukru i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.
4. Piecz aż wierzch będzie mocno zrumieniony (ok.
20-30 minut).
5. Podawaj ciepłe, z łyżką gęstej kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Rhubarb crumble
Rhubarb and strawberries hidden under shortcake crumble.
Since it’s
the last of rhubarb and strawberry season, I’ve decided to bake some good-bye
rhubarb crumble. Sour and moreish fruit that melts in your mouth, topped with crispy
and sweet crumble. Best served warm, spooned straight out of the mold. Just add
a dollop of sour cream and voila – you have a perfect summer dessert!
Ingredients:
1 kg
rhubarb
½ kg
strawberries
1 cup of
sugar
1 teaspoon
of vanilla extract
½ cup of
water
Crumble:
400 g plain
flour
150 g
butter, softened
150 g sugar
2 egg yolks
1. Peel and finely slice your rhubarb.
Place it in a large pot, add water, sugar and vanilla extract. Cook until it’s
pudding-like and creamy.
2. In the meantime prepare the crumble.
Place all the ingredients in a bowl, mix them by hand and knead small amounts together
with just the tips of your fingers. That way the crumble will stay rather loose
and powdery, as the dough should not come together too well.
3. Spread the rhubarb in a baking pan
or some smaller molds. Place some cut strawberries on top. Cover whole with
crumble and sprinkle the top with a bit of sugar.
4. Bake in 180° C until the top is
beautifully browned (about 20-30 minutes).
5. Serve warm, with a dollop of thick
sour cream on top. Enjoy!
crumble to jeden z najlepszych deserów pod słońcem, zdecydowanie! :-)
OdpowiedzUsuń