sobota, 19 lipca 2014

Rabarbarowe crumble

… czyli rabarbar i truskawki pod kruszonką.


English version below

W ramach ostatnich podrygów rabarbarowego sezonu upiekłam rabarbarowe crumble. Kwaśne, wilgotne, rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca, słodka kruszonka. Najlepsze na ciepło, wyjadane łyżką prosto z blachy lub foremki. Do tego odrobina kwaśnej śmietany i idealny letni deser gotowy!


Składniki:

1 kg rabarbaru
½ kg truskawek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki wody

Kruszonka:

400 g mąki
150 g miękkiego masła
150 g cukru
2 żółtka


 1. Rabarbar obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w sporym garnku. Dodaj cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Gotuj aż rabarbar niemal się rozpadnie i konsystencją będzie przypominał budyń.


 2. W czasie, gdy rabarbar się gotuje, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i zagniataj je koniuszkami palców. Kruszonka będzie dość luźna i sypka, ciasto nie powinno łączyć się w jedną zbitą masę.

 3. Gotowy rabarbar wyłóż na blaszkę lub do kilku kokili. Na wierzchu umieść pokrojone na 4 części truskawki. Posyp kruszonką, odrobiną cukru i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.


 4. Piecz aż wierzch będzie mocno zrumieniony (ok. 20-30 minut).


 5. Podawaj ciepłe, z łyżką gęstej kwaśnej śmietany. Smacznego!





Rhubarb crumble

Rhubarb and strawberries hidden under shortcake crumble.



Since it’s the last of rhubarb and strawberry season, I’ve decided to bake some good-bye rhubarb crumble. Sour and moreish fruit that melts in your mouth, topped with crispy and sweet crumble. Best served warm, spooned straight out of the mold. Just add a dollop of sour cream and voila – you have a perfect summer dessert!



Ingredients:

1 kg rhubarb
½ kg strawberries
1 cup of sugar
1 teaspoon of vanilla extract
½ cup of water

Crumble:

400 g plain flour
150 g butter, softened
150 g sugar
2 egg yolks


 1. Peel and finely slice your rhubarb. Place it in a large pot, add water, sugar and vanilla extract. Cook until it’s pudding-like and creamy.

 2. In the meantime prepare the crumble. Place all the ingredients in a bowl, mix them by hand and knead small amounts together with just the tips of your fingers. That way the crumble will stay rather loose and powdery, as the dough should not come together too well.

 3. Spread the rhubarb in a baking pan or some smaller molds. Place some cut strawberries on top. Cover whole with crumble and sprinkle the top with a bit of sugar.

 4. Bake in 180° C until the top is beautifully browned (about 20-30 minutes).

 5. Serve warm, with a dollop of thick sour cream on top. Enjoy! 



1 komentarz:

  1. crumble to jeden z najlepszych deserów pod słońcem, zdecydowanie! :-)

    OdpowiedzUsuń