sobota, 5 lipca 2014

Jagodzianki

Lukrowane, drożdżowe, pełne jagód – jagodzianki!


English version below

Lato, plaża, morze, zapiaszczone ręce, a w nich lukrowana, jagodowa bułeczka. Tak właśnie wyglądało dzieciństwo nad morzem. A, że sezon na jagody rozpoczął się u nas na dobre, czas przywołać jagodowe wspomnienia i wziąć się za produkcję jagodzianek. Smacznego!


Składniki:

1 kg mąki pszennej
450 ml ciepłego mleka
1 jajko + 2 żółtka
160 g masła
80 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
2 litry jagód

Dodatkowo:

1 jajko
1 łyżka mleka

Lukier:

1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny


 1. Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.

 2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

 3. Wyrobione ciasto przełóż do oprószonej odrobiną mąki miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym, suchym miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

 4. Gotowe ciasto podziel na 3 porcje. Rozwałkuj każdą z nich na grubość około 0,75 cm i podziel na mniej więcej równe, mniej więcej kwadratowe części (lubię duże, pełne jagód jagodzianki, zatem moje miały bok długości około 10-12 cm).

 5. Na środku każdego kwadratu umieść tyle jagód, ile pomieści się w bułeczce  - do każdej z jagodzianek upchałam około 3-4 łyżki jagód. Złap za rogi, zbierz je w środku i sklej dokładnie ciasto. Dodatkowo wierzch każdej bułeczki możesz przykryć cieniutkim, bardzo mocno rozwałkowanym plasterkiem ciasta, aby jagody nie miały szansy wypłynąć w miejscu łączenia.

 6. Jagodzianki nie rosną mocno, należy jednak układać je na blaszce w dość sporych odstępach.

 7. Przygotowane do pieczenia jagodzianki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.

 8. Piecz przez 15-20 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.


 9. Gorące jagodzianki pozostaw do ostygnięcia, polej dużą ilością lukru i patrz, jak znikają w mgnieniu oka. Smacznego!




Blueberry buns

Glazed yeast buns filled with fresh blueberries – a Polish summer treat, Jagodzianki!



Summer, beach, sea, gritty hands, and in them: a sweet blueberry bun. That’s what childhood in a small seaside town in Poland looked like. And since the blueberry season is in full now, it’s time to recall the childhood memories with a small production of glazed blueberry buns. Why production? Well, because no matter if I make 5, 15 or 25 – they will all be gone in a minute and I’ll have to start making them again. Enjoy!


Ingredients:

1 kg plain flour
450 ml warm milk
1 egg + 2 yolks
160 g butter
80 g fresh yeast
1 pinch of salt
2 tablespoons of sugar
2 liters of fresh blueberries

Additionally:

1 egg
1 tablespoon of milk

Glaze:

1 cup of powder sugar + juice of half a lemon

 1. Mix yeast with warm milk, adding a pinch of sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm, draft-free place to rise for about 20 minutes.

 2. Place all the remaining ingredients in a large bowl. Add the yeast mixture and knead for about 10 minutes, until the dough is smooth and flexible.

 3. Place the dough in a flour-sprinkled bowl. Cover with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft-free place for about 1,5 hour. The dough should double in bulk.

 4. Divide the dough in 3 parts. Roll each to about 0,75 cm in thickness and divide in more or less even, more or less square pieces (I like my blueberry buns rather big and full of berries, so my squares were about 10-12 inches at the sides).

 5. In a center of each square place as much of blueberries as possible – I’ve managed to squeeze 3-4 tablespoons of fruit to each bun. Grab the corners, gather them over the middle and tightly press the dough together. You can place an additional, very thin slice of dough over the top, just to make sure the blueberries do not come oozing out.

 6. The blueberry buns won’t grow too much while baking; however, place them on a baking tray in fairly large intervals.

 7. Brush the baking-ready buns with egg wash and bake for 15-20 minutes at 180° C. The tops should be nicely browned.

 8. Let the hot blueberry buns cool, pour the glaze on top and watch them magically disappear in a blink of an eye. Enjoy!



3 komentarze:

  1. Jagodzianki to dla mnie synonim lata :) Też dziś królują na moim blogu. Twoje wyglądają mega apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń