Lukrowane, drożdżowe, pełne jagód – jagodzianki!
English version below
Lato, plaża, morze, zapiaszczone ręce, a w nich lukrowana,
jagodowa bułeczka. Tak właśnie wyglądało dzieciństwo nad morzem. A, że sezon na
jagody rozpoczął się u nas na dobre, czas przywołać jagodowe wspomnienia i wziąć
się za produkcję jagodzianek. Smacznego!
Składniki:
1 kg mąki pszennej
450 ml ciepłego mleka
1 jajko + 2 żółtka
160 g masła
80 g świeżych drożdży
1 szczypta soli
2 łyżki cukru
2 litry jagód
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny
1. Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku, dodaj
cukier. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na około 20 minut.
2. W dużej misce umieść pozostałe składniki. Dodaj
rozczyn drożdżowy i wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i
gładkie.
3. Wyrobione ciasto przełóż do oprószonej odrobiną
mąki miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym, suchym
miejscu na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić
swoją objętość.
4. Gotowe ciasto podziel na 3 porcje. Rozwałkuj każdą
z nich na grubość około 0,75 cm i podziel na mniej więcej równe, mniej więcej
kwadratowe części (lubię duże, pełne jagód jagodzianki, zatem moje miały bok
długości około 10-12 cm).
5. Na środku każdego kwadratu umieść tyle jagód,
ile pomieści się w bułeczce - do każdej
z jagodzianek upchałam około 3-4 łyżki jagód. Złap za rogi, zbierz je w środku
i sklej dokładnie ciasto. Dodatkowo wierzch każdej bułeczki możesz przykryć
cieniutkim, bardzo mocno rozwałkowanym plasterkiem ciasta, aby jagody nie miały
szansy wypłynąć w miejscu łączenia.
6. Jagodzianki nie rosną mocno, należy jednak
układać je na blaszce w dość sporych odstępach.
7. Przygotowane do pieczenia jagodzianki posmaruj
jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.
8. Piecz przez 15-20 minut, aż wierzch będzie
zrumieniony.
9. Gorące jagodzianki pozostaw do ostygnięcia, polej
dużą ilością lukru i patrz, jak znikają w mgnieniu oka. Smacznego!
Blueberry buns
Glazed yeast buns filled with fresh blueberries – a Polish summer treat, Jagodzianki!
Summer,
beach, sea, gritty hands, and in them: a sweet blueberry bun. That’s what
childhood in a small seaside town in Poland looked like. And since the
blueberry season is in full now, it’s time to recall the childhood memories
with a small production of glazed blueberry buns. Why production? Well, because
no matter if I make 5, 15 or 25 – they will all be gone in a minute and I’ll
have to start making them again. Enjoy!
Ingredients:
1 kg plain
flour
450 ml warm
milk
1 egg + 2
yolks
160 g
butter
80 g fresh
yeast
1 pinch of
salt
2
tablespoons of sugar
2 liters of
fresh blueberries
Additionally:
1 egg
1
tablespoon of milk
Glaze:
1 cup of
powder sugar + juice of half a lemon
1. Mix yeast with warm milk, adding a
pinch of sugar. Cover the mixture with a tea-towel and set aside in a warm,
draft-free place to rise for about 20 minutes.
2. Place all the remaining ingredients
in a large bowl. Add the yeast mixture and knead for about 10 minutes, until
the dough is smooth and flexible.
3. Place the dough in a flour-sprinkled
bowl. Cover with a tea-towel and leave to rise in a warm, draft-free place for
about 1,5 hour. The dough should double in bulk.
4. Divide the dough in 3 parts. Roll
each to about 0,75 cm in thickness and divide in more or less even, more or
less square pieces (I like my blueberry buns rather big and full of berries, so
my squares were about 10-12 inches at the sides).
5. In a center of each square place as
much of blueberries as possible – I’ve managed to squeeze 3-4 tablespoons of
fruit to each bun. Grab the corners, gather them over the middle and tightly
press the dough together. You can place an additional, very thin slice of dough
over the top, just to make sure the blueberries do not come oozing out.
6. The blueberry buns won’t grow too
much while baking; however, place them on a baking tray in fairly large
intervals.
7. Brush the baking-ready buns with egg
wash and bake for 15-20 minutes at 180° C. The tops should be nicely browned.
8. Let the hot blueberry buns cool,
pour the glaze on top and watch them magically disappear in a blink of an eye.
Enjoy!
Jagodzianki to dla mnie synonim lata :) Też dziś królują na moim blogu. Twoje wyglądają mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńa kto nie lubi jagodzianek?:D
OdpowiedzUsuńMmmm, they look so good!
OdpowiedzUsuń