Delikatne owocowe babeczki z piankowym kremem, pokryte polewą czekoladową.
English version below
Pamiętacie może smak ciepłych lodów, które kiedyś można było
kupić w każdej piekarni? Marshmallow fluff, czyli piankowy krem, to takie przywołanie
tego smaku dzieciństwa. Słodki i lekki, idealnie nadaje się do dekorowania
wypieków. Zamiast w wafelku umieściłam go na truskawkowej babeczce i oblałam
deserową czekoladą. Efekt był nie dość, że śliczny, to jeszcze pyszny. Lekko
budyniowe i mokre owocowe babeczki, słodki krem i gorzka polewa stworzyły deser
nie do pobicia!
Babeczki truskawkowe
Składniki:
2 szklanki drobno posiekanych truskawek
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 duże jaja
¾ szklanki mleczka kokosowego
½ szklanki mleka
¼ szklanki jogurtu naturalnego
100 g miękkiego masła
1. Wszystkie suche składniki przesiej do dużej
miski. W osobnej miseczce wymieszaj składniki mokre.
2. Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj
dokładnie, aż do idealnego połączenia składników. Na koniec dodaj posiekane
truskawki (najlepiej zrobić to blenderem, wtedy puszczą więcej soku – uważaj
jednak, żeby nie miksować zbyt długo) i wymieszaj ponownie.
3. Napełnij foremki na babeczki mniej więcej w ¾ wysokości.
Z podanej ilości składników upiekłam około 26 niewielkich babeczek.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 25
minut. Przeprowadź test suchego patyczka – jeśli wyjdzie suchy, babeczki są
gotowe!
5. Przed dekorowaniem babeczki muszą całkowicie
ostygnąć.
Marshmallow fluff – krem piankowy
Składniki:
1 ¼ szklanki cukru
3 białka dużych jaj
¼ szklanki wody
½ łyżeczki octu jabłkowego
1. Wszystkie składniki umieść w metalowej miseczce
lub rondelku i wymieszaj mikserem (przez nie więcej niż 30 sekund). W osobnym
garnku zagotuj wodę.
2. Umieść naczynie ze składnikami nad gotującą się
wodą. Dno nie powinno dotykać jej powierzchni!
3. Mieszaj delikatnie od czasu do czasu, aż cały
cukier całkowicie się rozpuści. Dopiero wtedy należy ubić masę na sztywno!
Najlepiej co jakiś czas umocz palec w miksturze i rozetrzyj ją między palcami –
jeśli nie czujesz drobinek cukru, to znak, że można już ubijać krem.
4. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach aż do
uzyskania tzw. ‘stif peaks’, czyli sztywnych czubków.
5. Gotowy krem powinien się schłodzić w lodówce
przez około pół godziny przed udekorowaniem babeczek.
6. Dekoruj babeczki tak, by warstwa kremu była
naprawdę wysoka (jak w typowych hi-hat cupcakes), po czym wstaw je na chwilę do
lodówki przed pokryciem czekoladą.
Polewa deserowa
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju słonecznikowego
1. W rondelku umieść drobno posiekaną czekoladę i
olej. Podgrzewaj, aż czekolada całkiem się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
2. Równie dobrze nada się polewa ze sklepu, choć jest
nieco rzadka.
3. Babeczki z kremem polewaj czekoladową polewą, aż
przykryjeż cały krem. Można też umieścic polewę w wysokim kubku i zanurzać w
niej babeczki, choć to dość ryzykowne, gdyż krem nieco ślizga się po
powierzchni ciasta.
4. Babeczki należy przechowywać w lodówce
maksymalnie dwa dni. Smacznego!
Hi hat cupcakes
Moreish strawberry cupcakes with fluffy marshmallow frosting and dark chocolate coating.
Did you
ever try the warm “ice cream” that every little bakery shop used to have? Well,
I ate quite a lot of those in my childhood. Marshmallow fluff is a bit of a
recall of this taste of childhood. Sweet and light, it’s perfect for decorating
cupcakes. I’ve frosted some moreish and a bit pudding-like strawberry cupcakes
with it, and then covered the whole thing in dark chocolate. The whole was a
delicious treat. And just look at how pretty these cupcakes look!
Strawberry
cupcakes
Ingredients:
2 cups of
finely chopped strawberries
3 cups of flour
1 teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of baking soda
½ teaspoon
of salt
2 large
eggs
¾ cups of coconut
milk
½ cup of
milk
¼ cup of
plain yogurt
100 g
butter, softened
1. Sieve all dry ingredients into a
large bowl. In a separate one mix liquid ingredients and add them to the dry
ones.
2. Mix until all the ingredients are
perfectly combined. Stir in chopped strawberries.
3. Fill your cupcakes molds ¾ full. I
got about 26 little cupcakes out of the batter.
4. Bake in 180° C for 25 minutes. At
the end of baking, check with the toothpick if your cupcakes are ready: stick it
in the middle of a cupcake and if it comes out clean, they are ready.
5. The cupcakes must cool completely
before decorating!
Marshmallow
fluff frosting
Ingredients:
1 ¼ cups of
white sugar
3 large egg
whites
¼ cup of
water
½ teaspoon
of apple vinegar
1. Place all ingredients in a metal
bowl or a small pot. Mix with an electric mixer for no more than 30 seconds –
just until the ingredients are combined. Boil water in a separate, larger pot.
2. Place the bowl or a pot over boiling
water, but make sure the bottom does not touch the water surface.
3. Mix gently from time to time, until
all the sugar has dissolved. Only then you can beat the mixture stiff. The easiest
way to check whether it’s dissolved is to dip your fingers in it and smear some
of the mixture in-between two fingers. If you do not feel any sugar grains and
the mixture is smooth and gooey, you’re ok to go!
4. Mix at high speed with an electric mixer
until you get the stiff peaks.
5. Place the frosting in a fridge for
half an hour before decorating the cupcakes.
6. When decorating, try and make the
highest hat possible, making your hi hat cupcakes look incredible!
7. Before coating them in chocolate,
put the cupcakes in a fridge for a couple of minutes.
Chocolate
coating
Ingredients:
1 bar of
dark chocolate
2
tablespoons of vegetable oil
1. Place finely chopped chocolate and
oil in a sauce pan. Let the chocolate melt completely.
2. Set the coating to cool a bit and
then gently pour over frosted cupcakes.
3. The finished cupcakes should be
stored in a fridge for no longer than two days. (let’s not fool ourselves, they’re
so good they wouldn’t last two hours!). Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz