Słodki, truskawkowy chlebek z cytrynowym lukrem i orzeźwiającymi listkami świeżej mięty.
English version below
Zupełnie spontanicznie i bez wcześniejszego planowania, późnym
wieczorem zabrałam się za pieczenie. Po północy na stole stał już pachnący,
truskawkowy chlebek. Obklejony kwaskowym lukrem, wilgotny, słodki i bardzo
owocowy. Pyszny jeszcze lekko ciepły, popity szklanką zimnego mleka. Pyszny
również rano, do kubka mocnej kawy. I wieczorem, polany kwaśną śmietaną i
obsypany truskawkami. A do tego taki prosty!
Składniki:
200 ml koktajlu z truskawek (zrobionego w dowolnych
proporcjach, najlepszy jednak będzie intensywnie truskawkowy)
500 g mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
25 g świeżych drożdży
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml oleju
30 ml wódki
Dodatkowo
1 szklanka cukru pudru
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka wódki
Kilka listków mięty
Kilka świeżych truskawek
1. Połowę mleka podgrzej w rondelku. Do letniego
dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia na
około 15 minut.
2. W dużej misce wymieszaj dokładnie pozostałe
składniki. Następnie dodaj gotowy rozczyn drożdżowy. Miskę przykryj ściereczką
i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
3. Piekarnik nagrzej do 180° C. Dwie średnie
foremki keksowe natrzyj olejem i oprósz mąką. Napełnij masą do maksymalnie 1/3
wysokości – chlebek jest wilgotny, więc nie powinien być zbyt wysoki.
4. Piecz przez 30 minut, aż wierzch będzie
zrumieniony, a patyczek wsunięty w ciasto wyjdzie suchy.
5. Chlebki podważ delikatnie i przełóż z foremek na
blat, pozwalając im porządnie ostygnąć.
6. W miseczce wymieszaj cukier puder, sok z cytryny
i wódkę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki (w zależności od tego, jak soczysta
jest cytryna), dodaj więcej cukru pudru.
7. Polej chlebki lukrem, udekoruj truskawkami i
orzeźwiającymi miętowymi listkami. Smacznego!
Strawberry shake loaf
Sweet strawberry loaf with lemon glaze and fresh mint leaves.
Quite spontaneously
and without prior planning, late in the evening, I took to baking. Shortly
after midnight, fresh out of the oven, there it was – fragrant strawberry loaf.
Covered in tangy glaze, moist, sweet and extremely fruity. Delicious while
still slightly warm, served with a glass of cold milk. Delicious in the
morning, with a cup of strong coffee. And in the evening, with a spoonful of
thick sour cream and fresh strawberries. And yet so simple to make!
Ingredients:
200 ml
strawberry shake (give whatever proportions you like, however – the more
strawberries, the better)
500 g
butter
1 egg
1 cup of
milk
½ cup of
sugar
25 g fresh
yeast
½ teaspoon
of baking powder
½ teaspoon
of baking soda
50 ml
vegetable oil
30 ml vodka
Additionally
1 cup of
powder sugar
Juice of
half a lime
1 teaspoon
of vodka
Couple of
fresh mint leaves
Couple of fresh
strawberries
1. Slightly heat half the milk, just so
it’s a bit warm. Add crumbled yeast and a tablespoon of sugar. Set the mixture
aside to rise for about 15 minutes.
2. In a large bowl, mix together all
remaining ingredients. Then add yeast mixture, stir together and cover with a
dry kitchen cloth. Let the dough rise for 1,5 hour.
3. Preheat the oven to 180° C. Prepare
two loaf molds – grease them with oil and sprinkle with some flour. Fill the
molds no more than 1/3 full. The cake is quite moist so it shouldn’t rise too
much.
4. Bake for 30 minutes, till the tops
are browned and the toothpick comes out clean.
5. Gently take your loafs out of the
molds and let them cool down almost completely.
6. In a bowl mix together powder sugar,
lemon juice and vodka. If the icing is too runny, add a bit more sugar.
7. Pour the icing over your strawberry
loafs, decorate with fresh mint leaves and strawberries and enjoy!
Idealny na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń