niedziela, 8 czerwca 2014

Chlebek truskawkowy

Słodki, truskawkowy chlebek z cytrynowym lukrem i orzeźwiającymi listkami świeżej mięty.


English version below

Zupełnie spontanicznie i bez wcześniejszego planowania, późnym wieczorem zabrałam się za pieczenie. Po północy na stole stał już pachnący, truskawkowy chlebek. Obklejony kwaskowym lukrem, wilgotny, słodki i bardzo owocowy. Pyszny jeszcze lekko ciepły, popity szklanką zimnego mleka. Pyszny również rano, do kubka mocnej kawy. I wieczorem, polany kwaśną śmietaną i obsypany truskawkami. A do tego taki prosty!


Składniki:

200 ml koktajlu z truskawek (zrobionego w dowolnych proporcjach, najlepszy jednak będzie intensywnie truskawkowy)
500 g mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru
25 g świeżych drożdży
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml oleju
30 ml wódki

Dodatkowo

1 szklanka cukru pudru
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka wódki
Kilka listków mięty
Kilka świeżych truskawek

 1. Połowę mleka podgrzej w rondelku. Do letniego dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia na około 15 minut.

 2. W dużej misce wymieszaj dokładnie pozostałe składniki. Następnie dodaj gotowy rozczyn drożdżowy. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

 3. Piekarnik nagrzej do 180° C. Dwie średnie foremki keksowe natrzyj olejem i oprósz mąką. Napełnij masą do maksymalnie 1/3 wysokości – chlebek jest wilgotny, więc nie powinien być zbyt wysoki.

 4. Piecz przez 30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony, a patyczek wsunięty w ciasto wyjdzie suchy.

 5. Chlebki podważ delikatnie i przełóż z foremek na blat, pozwalając im porządnie ostygnąć.

 6. W miseczce wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wódkę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki (w zależności od tego, jak soczysta jest cytryna), dodaj więcej cukru pudru.


 7. Polej chlebki lukrem, udekoruj truskawkami i orzeźwiającymi miętowymi listkami. Smacznego!




Strawberry shake loaf

Sweet strawberry loaf with lemon glaze and fresh mint leaves.



Quite spontaneously and without prior planning, late in the evening, I took to baking. Shortly after midnight, fresh out of the oven, there it was – fragrant strawberry loaf. Covered in tangy glaze, moist, sweet and extremely fruity. Delicious while still slightly warm, served with a glass of cold milk. Delicious in the morning, with a cup of strong coffee. And in the evening, with a spoonful of thick sour cream and fresh strawberries. And yet so simple to make!


Ingredients:

200 ml strawberry shake (give whatever proportions you like, however – the more strawberries, the better)
500 g butter
1 egg
1 cup of milk
½ cup of sugar
25 g fresh yeast
½ teaspoon of baking powder
½ teaspoon of baking soda
50 ml vegetable oil
30 ml vodka

Additionally

1 cup of powder sugar
Juice of half a lime
1 teaspoon of vodka
Couple of fresh mint leaves
Couple of fresh strawberries

 1. Slightly heat half the milk, just so it’s a bit warm. Add crumbled yeast and a tablespoon of sugar. Set the mixture aside to rise for about 15 minutes.

 2. In a large bowl, mix together all remaining ingredients. Then add yeast mixture, stir together and cover with a dry kitchen cloth. Let the dough rise for 1,5 hour.

 3. Preheat the oven to 180° C. Prepare two loaf molds – grease them with oil and sprinkle with some flour. Fill the molds no more than 1/3 full. The cake is quite moist so it shouldn’t rise too much.

 4. Bake for 30 minutes, till the tops are browned and the toothpick comes out clean.

 5. Gently take your loafs out of the molds and let them cool down almost completely.

 6. In a bowl mix together powder sugar, lemon juice and vodka. If the icing is too runny, add a bit more sugar.

 7. Pour the icing over your strawberry loafs, decorate with fresh mint leaves and strawberries and enjoy! 



1 komentarz: