wtorek, 27 maja 2014

Rabarbarowe Eton mess

Eton mess, czyli bałagan po angielsku – bita śmietana, krucha beza i kwaśny rabarbar, który w tym wydaniu zastąpił truskawki.


English version below

Ten tradycyjny angielski deser nie ma sobie równych. Słodkość bitej śmietany przełamana kwaśnym rabarbarem i kawałeczki kruchej bezy zatopionej w śmietanowej masie tworzą pyszną całość. I choć oryginalnie do Eton mess dodaje się truskawki, ja pod ręką miałam kilka dojrzałych łodyg rabarbaru, który podsmażyłam z odrobiną cukru i wanilii. Nieco zmodyfikowany, deser był wyśmienitym zakończeniem majowego grilla. Smacznego!


Składniki:

Kilka dojrzałych łodyg rabarbaru (4-5)
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub jedna laska wanilii
1 łyżka masła
1/3 szklanki wody
500 ml kremówki
250 g mascarpone
Kilka pokruszonych bez

 1. Rabarbar obierz i pokrój w niewielkie (ok. 1 cm) kawałki. Umieść w sporym garnku, dodaj cukier, wanilię, wodę i masło. Gotuj na małym ogniu aż rabarbar całkowicie się rozpadnie i nabierze gęstej, lekko budyniowej konsystencji. Jeśli jest zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru.

 2. Gotowy rabarbar należy pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

 3. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Do bitej śmietany dodaj mascarpone i wymieszaj.

 4. Do śmietanowej masy dodaj bezę (przepis poniżej) pokruszoną na większe kawałki. W pucharkach układaj na przemian lub po prostu wykładaj wymieszane masę śmietanową i rabarbar.

 5. Wstaw do lodówki na około godzinę i podawaj dobrze schłodzone.


Beza podstawowa

Składniki:

300 g cukru
8 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki octu winnego

 1. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając do nich cukier. Dodanie cukru już na początku ubijania powoduje, że trwa ono nieco dłużej, ale dzięki temu na pewno nie „przebijesz” piany.

 2. Na koniec, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodaj pozostałe składniki. Masę wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

 3. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia. Możesz uformować ją na dwa okrągłe blaty lub małe, nakładane łyżką bezy – wygląd nie ma większego znaczenia, gdyż beza i tak zostanie pokruszona. Ważne jest, aby porcje nie były zbyt grube czy wysokie – beza do Eton mess powinna być raczej chrupiąca niż ciągnąca się.

 4. Piekarnik nagrzej do 150°C. Wstaw bezę i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120° C. Piecz przez godzinę, w drzwiczki wkładając drewnianą łyżkę. Po tym czasie nastaw piekarnik na 50° C i susz w ten sposób kolejne pół godziny, pamiętając, by drzwiczki były lekko uchylone.


 5. Po upieczeniu wyłącz piekarnik. Beza powinna się suszyć minimum 2 godziny.





Rhubarb Eton mess

Eton mess – a mess in a cup: whipped cream, crunchy meringue and sour rhubarb to substitute the strawberries.



This traditional English dessert has no equals. The sweetness of whipped cream broken by the tangy rhubarb and crunchy pieces of meringue hidden in the creamy mixture make for a delicious treat. And though traditionally Eton mess is made with fresh strawberries, I’ve had a couple of ripe rhubarb stalks at hand that I cooked with a bit of sugar and vanilla. A bit modified, the dessert was a perfect ending for an early May grill. Enjoy!


Ingredients:

Couple of ripe rhubarb stalks (4-5)
¾ cup of sugar
1 teaspoon of vanilla extract (or 1 vanilla pod)
1 tablespoon of butter
1/3 cup of water
500 ml whipping cream
250 g mascarpone
Couple of crunched meringues

 1. Peel and dice your rhubarb in small (about 1 cm) pieces. Place in a pot; add sugar, vanilla, butter and water. Bring to boil and let it simmer on a small fire until the rhubarb falls apart and has a slightly pudding-like consistence. If it’s too sour, add a bit more of sugar.

 2. Let the rhubarb cool down and then chill it in the refrigerator.

 3. Whip the cream, add mascarpone and stir together.

 4. Add crumbled meringues (make sure the pieces aren’t too small – they should be distinct) and mix with the cream. In a cup or a glass either layer or just mix the whipped cream and rhubarb.

 5. Put into the fridge and let it chill for at least one hour.


Basic meringue

Ingredients:

8 egg whites
300g fine sugar
2 tablespoons of potato flour
1 ½ teaspoons of white wine vinegar

 1. Preheat the oven to 150°C.

 2. Whisk the egg whites gradually adding sugar until you get the ‘stiff peaks’. Adding sugar at the beginning of the process ensures the foam won’t get over beaten.

 3. After making sure the foam is perfectly stiff and shiny, add the rest of the ingredients and stir gently with a wooden spoon.

 4. Put the mixture on a paper-lined baking tray. Arrange it either in two relatively flat circles or dollops – the look doesn’t matter in this case, as the meringue is going to end up crumbled anyway. It is however important that the form is neither too tall or too big, since Eton Mess works best with a well dried, crunchy meringue.

 5. Place the meringue in the oven and instantly turn the temperature down to 120° C. Bake for an hour, placing a wooden spoon in the oven door. After an hour set the oven to 50° C and dry the meringue for another half an hour, keeping a small gap in the oven door.

 6. When the meringue is done baking, turn off the oven and leave the oven door half-open. The meringue should dry for a minimum of 2 hours.

Rabarbalove



1 komentarz:

  1. Eton Mess to jeden z moich ulubionych deserów, ale wersji z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń